Kolmapäev, 21.september 2005. Rubriigist "Rassel suunab Teid mõnudele"
Eile õhtul tegin kaks kooki. Mõlemad prantsuse köögi klassika - Tarte Tatin (mis maitses väga hea) ja Tarte aux Figues et aux Pommes (mis oli juba natuke raske süüa, sest eelmine kook oli magusavajaduse juba päris korralikult ära rahuldanud, aga täna hommikul kohvi kõrvale maitses suurepärane).
Igatahes, praegu on asjad ju nii, et igal pool uputab õuntest. Nii meilgi. Ja siis mul on köögis suur kastitäis õunu ning ma ei taha, et need hukka lähevad. Nii ma siis mõtlengi pidevalt, mis nendega ette võtta. Ja koogitegemine on ju õunte kasutamiseks üks parim ettevõtmine. Eile arutasime Aksessuaaride ja Sistaga, et peaks õunaveini tegema. A see oleks juba suuremat sorti "keetmine".
Aga tehke Tarte Tatin'i. See on suurepärane ja päris lihtne ka.
Selleks on vaja:
100g kanti võid
100g kanti kuldset suhkrut (a saab ka valgega)
800g kanti õunu, kooritud ja viilutatud
paar-kolm lonksu Calvadosi
300g kanti valmistehtud lehttaigent (seda tehakse ka muretaignaga, aga lehttaignaga on palju õhulisem ja mõnusam)
1. Esmalt, nagu ikka, tuleb ahi eelsoojendada (elektriahju puhul 200 kraadi, gaasiahju puhul 6). Või tuleb sulatada umbes 25cm läbimõõduga pannil (mille hiljem ahju saab panna). Sulanud võile lisage suhkur ja õunad. Küpsetage segu umbes 20 minutit, kuni või ja suhkur on karamellistunud ning omandanud rikkaliku, kuldse värvuse ja õunad on pehmed. Lisage Calvados ning laske natuke veel kuumeneda, et alkohol ära põleks.
2. Rullige lehttaigen umbes 28 cm läbimõõduga ringiks ning pange see kuumade õunte peale. Ettevaatlikult toppige taigna ääred küpsetuspanni siseääre alla. Nüüd pange pann ahju ning laske koogil küpseda umbes 20 minutit kuni taigen on kerkinud ja kuldne. Valmis kook keerake taldrikule. Sööge soojalt jäätise või vahukoorega. Tõesti, võrratu.
Bon appétit!
Igatahes, praegu on asjad ju nii, et igal pool uputab õuntest. Nii meilgi. Ja siis mul on köögis suur kastitäis õunu ning ma ei taha, et need hukka lähevad. Nii ma siis mõtlengi pidevalt, mis nendega ette võtta. Ja koogitegemine on ju õunte kasutamiseks üks parim ettevõtmine. Eile arutasime Aksessuaaride ja Sistaga, et peaks õunaveini tegema. A see oleks juba suuremat sorti "keetmine".
Aga tehke Tarte Tatin'i. See on suurepärane ja päris lihtne ka.
Selleks on vaja:
100g kanti võid
100g kanti kuldset suhkrut (a saab ka valgega)
800g kanti õunu, kooritud ja viilutatud
paar-kolm lonksu Calvadosi
300g kanti valmistehtud lehttaigent (seda tehakse ka muretaignaga, aga lehttaignaga on palju õhulisem ja mõnusam)
1. Esmalt, nagu ikka, tuleb ahi eelsoojendada (elektriahju puhul 200 kraadi, gaasiahju puhul 6). Või tuleb sulatada umbes 25cm läbimõõduga pannil (mille hiljem ahju saab panna). Sulanud võile lisage suhkur ja õunad. Küpsetage segu umbes 20 minutit, kuni või ja suhkur on karamellistunud ning omandanud rikkaliku, kuldse värvuse ja õunad on pehmed. Lisage Calvados ning laske natuke veel kuumeneda, et alkohol ära põleks.
2. Rullige lehttaigen umbes 28 cm läbimõõduga ringiks ning pange see kuumade õunte peale. Ettevaatlikult toppige taigna ääred küpsetuspanni siseääre alla. Nüüd pange pann ahju ning laske koogil küpseda umbes 20 minutit kuni taigen on kerkinud ja kuldne. Valmis kook keerake taldrikule. Sööge soojalt jäätise või vahukoorega. Tõesti, võrratu.
Bon appétit!
1 Comments:
Ma võtaks nüüd teise tüki seda imetabast kooki mittemagusa jäätisega! mmm...
Post a Comment
<< Home